Sprawdzony przepis!

Doskonałe muffinki z truskawkami

Muffinki to najprostsze ciasteczka. Najczęściej udają się doskonale i potrzeba naprawdę dużego talentu, by je zepsuć. Korzystając z okazji, że pojawiły się świeże truskawki, postanowiłam zrobić muffinki z truskawkami, z dodatkiem migdałowej mączki nadającej tym prostym ciastkom pewnego wyrafinowania. Doskonały smak truskawek podkreśla wanilia.

muffinki z truskawkami

Jeżeli szukasz doskonałego przepisu na muffinki z owocami, to właśnie go znalazłeś. Nadają się one
na podwieczorek, jako dodatek do kawy, a także do zabrania do szkoły lub pracy.



Składniki (na 12 sztuk):
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mączki migdałowej
  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 160 g stopionego masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia
  • świeże truskawki

Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki. Duże owoce podziel na połówki. Małe pozostaw w całości.Mąkę pszenną i mąkę migdałową wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.


Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.


Do mąki dodaj ubite białka, stopione i przestudzone masło oraz wanilię. Dokładnie wymieszaj.


Uzyskaną masę nakładaj do foremek na muffiny, do 2/3 wysokości. Do każdej włóż do całej lub po połówce truskawki.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

 


Smacznego!