wtorek, 17 kwietnia 2018

Cannelloni ze szpinakiem i białym serem

Cannelloni to bardzo wdzięczny makaron do nadziewania. Grube makaronowe rurki można nafaszerować dowolnymi farszami i zapiec w sosie lub pod beszamelem. Można posypać warstwą żółtego tartego sera, a nawet startym oscypkiem lub pokruszoną fetą.

cannelloni ze szpinakiem

Swego czasu przygotowywałam cannelloni z kurczakiem, proste i bardzo smaczne danie. Dzisiaj polecam wam cannelloni ze szpinakiem oraz białym serem. Przepyszne i tanie danie obiadowe, dla
całej rodziny.




Składniki:
  • 1 opakowanie makaron Cannelloni
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 500 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • szczypta cukru
  • olej

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy. Dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusimy chwilę i odstawiamy, aby przestygło.


W misce rozdrabniamy biały ser, dodajemy przestudzony szpinak, surowe jajko oraz sól i pieprz. Mieszamy na masę.

 

Sok pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy: oregano, sól, pieprz oraz szczypt cukru. Dodajemy też przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.


Surowe rurki Cannelloni wypełniamy farszem serowo-szpinakowym i układamy w żaroodpornym naczyniu, którego dno smarujemy olejem. Napełnione farszem rurki Cannelloni zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 do 40 minut. Podajemy na ciepło.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz