wtorek, 3 kwietnia 2018

Buchty z dżemem

Buchty to mięciutkie i bardzo smaczne bułeczki drożdżowe wypełnione nadzieniem z marmolady lub dżemu. Zamiast dżemu możecie użyć domowego kremu czekoladowo-orzechowego lub innych słodkich dodatków.

buchty z dżemem

Buchty te każdy odrywa sobie wprost z naczynia, w którym się piekły. To idealny początek dnia lub słodka przekąska na podwieczorek. Można je także zapakować i zabrać ze sobą do szkoły lub do
pracy. Te pyszne bułeczki są tak pyszne, że znikają od razu.





Składniki: (na 12 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g masła + 2 łyżeczki na polewę + 1 łyżeczka do smarowania
  • 250 ml mleka + 4 łyżki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru + 2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Przygotowujemy zaczyn. W tym celu lekko podgrzewamy mleko, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, rozbełtane jajko oraz podrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie lub mechanicznie.


Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym placuszku kładziemy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy, formując okrągłą kulkę.

 
 

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. W naczyniu układamy bułeczki, zlepieniem do dołu, w pewnych odstępach od siebie, po czym odstawiamy na pół godzinki, by podrosły.


Z 4 łyżek dobrze ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżeczek masła przygotowujemy polewę, którą polewamy bułeczki z wierzchu, po czym wsuwamy do nagrzanego piekarnika.


Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy się ładnie zarumienią są gotowe. Przed podaniem powinny przestygnąć.

 
 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz