piątek, 16 marca 2018

Zimowa surówka

Teoretycznie jeszcze mamy zimę, a nowalijki są drogie, dlatego warto wykorzystać warzywa, które są dostępne, tanie, a zarazem pełne witamin. Surówka ta jest prosta do przygotowania, tania, wykonana z łatwo dostępnych składników, smaczna, zdrowa, a na dodatek kolorowa.

surówka zimowa

Surówkę taką możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem pieczywa, jako dodatek do mięsa, ryby lub
jako uzupełnienie obiadu. Możne spakować ją do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, a nawet podać na stół, gdy przyjdą goście. Jej efektywny wygląd będzie ozdobą każdego stołu.




Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 3 marchewki
  • 2 białe rzodkiewki
  • 4-5 ogórków konserwowych (w zależności od wielkości)
  • 1 cebula
  • natka pietruszki

Składniki sosu:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu

Marchewkę i rzodkiewki ścieramy na tarce. Sałatę szatkujemy. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno siekamy, a ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce.






Przygotowujemy sos, dodając do jogurtu musztardę, miód i przyprawy. Dokładnie mieszamy.


Do przygotowanych warzyw dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki surówki się „przegryzły”.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz