wtorek, 20 marca 2018

Wielkanocne jajka z rzeżuchą

Nie ma Wielkanocy bez jajka, a jak jajka to najsmaczniejsze są faszerowane różnymi pastami. Pasty do faszerowania mogą być proste, ale smaczne lub wykwintne i drogie. Dzisiaj dorzucam kolejną, dwunastą już propozycję farszu do jajek na twardo.

jajka z rzeżuchą

Pasta z rzeżuchą jest tania, zdrowa i smaczna. Dla wszystkich wielbicieli nieco ostrego smaku rzeżuchy, to prawdziwy smakołyk. Jeżeli jeszcze nie znasz tej receptury, to poznaj, spróbuj, a może
ciebie zachwyci , tak jak i mnie.





Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 plasterki szynki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki rzeżuchy
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde jajko przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy z niego żółtko.
Szynkę kroimy na drobną kosteczkę, 2 łyżki rzeżuchy siekamy drobno, przygotowujemy majonez i musztardę. Mieszamy ze sobą żółtka jaj, posiekaną rzeżuchę, majonez, musztardę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka napełniamy przygotowaną masą, po czym przyozdabiamy pozostałą rzeżuchą.
Podajemy od razu, ale możemy też przechować je w lodówce.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz