poniedziałek, 12 marca 2018

Wegetariański pasztet

Pasztet z nasion strączkowych może być świetna alternatywą dla pasztet mięsnego. Białko roślin strączkowych, mimo że nie dorównuje jakością białku zwierzęcemu, z powodu braku niektórych aminokwasów, to jest on cenniejsze od białka innych roślin, z powodu zawartości lizyny. Zawierają dużo witamin z grupy B, magnezu i potasu.

wegetariański pasztet

Pasztet ten z powodzeniem można podać na ciepło, jako dodatek do obiadu, można pokroić w plastry,
panierować i odsmażać lub na zimno pokroić w cieńsze plastry i układać na pieczywie. Mój pasztet został wykonany z ciecierzycy i łuskanego groszku, jednak warzywa strączkowe użyte do jego przygotowania można dowolnie zamieniać, tworząc nowe, smaczne kombinacje.




Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka łuskanego groszku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oregano lub majeranek
  • oliwa

Ciecierzycę i groszek moczymy na cała noc, w osobnych naczyniach. Następnego dnia wodę zmieniamy i gotujemy do miękkości, po czym osączamy i studzimy.
Przestudzone warzywa strączkowe rozdrabniamy blenderem, dodajemy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, tartą bułkę i przyprawy. Dobrze wymieszać.






Podłużna foremkę nasmarować oliwą i włożyć do niej masę. Wyrównać wierzch, posmarować oliwą i skropić dwoma łyżkami wody. Przykryć folią aluminiową i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach około godziny.
Podawać na ciepło lub na zimno.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz