środa, 7 marca 2018

Tarta na kruchym cieście z owocami

Ostatnio, pewnie z powodu pochmurnej pogody, wzrosła u nas chęć na spożywanie słodyczy. W końcu trzeba sobie, jakoś poprawić samopoczucie, a cukier, chociaż potępiany, w niezawodny i szybki sposób wpływa na poprawę nastroju i przypływ energii.


Demokratycznie przeprowadzone głosowanie rodzinne, wytypowało jako ciasto godne uwagi tartę z kruchego ciasta z pianką i owocami, a ponieważ wybór owoców był pomiędzy jabłkami a mrożoną
mieszanką owoców leśnych, to stanęło na tych drugich.




Ciasto to przygotowuje się stosunkowo szybko, odliczając czas potrzebny na schłodzenie ciasta oraz jego późniejszy wypiek. Na pewno jest to ciasto tanie, łatwe do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli nie macie pomysłu na szybkie ciasto, to jest to idealny wybór, słodka beza i kwaskowate owoce.

Składniki ciasta kruchego:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Sposób przygotowania ciasta kruchego, krok po kroku, znajduje się TUTAJ.


Składniki:
  • Ciasto słodkie kruche
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ½ opakowania mieszanki owoców leśnych
  • 1 łyżka masła (do formy)
  • 2 łyżki dżemu (u mnie jagodowy)

Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Spód podziurkować widelcem, okryć folią aluminiową, wsypać trochę fasoli lub innych strączków, by boki tarty nie opadły, po czym wsunąć do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy ciasto w 190 stopniach przez kwadrans. Następnie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.

Gdy tarta się piecze, przygotowujemy bezę. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dosypujemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Pod koniec dosypać łyżeczkę skrobi i jeszcze wymieszać.

Spód tarty smarujemy dżemem, a na wierzch wykładamy bezę oraz rozmrożone drobne owoce, po czym wsuwamy całość ponownie do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut, po czym tartę wyciągamy, studzimy i kroimy zimną.









Uwaga!
Gdy zależy nam, by beza była przypieczona, wtedy można na spód włożyć owoce, a na wierzch piankę, którą pod koniec pieczenia należałoby dodatkowo podsuszyć.

Można też użyć mniejszej ilości owoców, wymieszać je z pianką i dopiero wówczas wyłożyć na spód tarty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz