Sprawdzony przepis!

Kura ogrodniczka

Kura lub kurczak pieczony w całości, w otoczeniu wianuszka różnokolorowych warzyw, to idealne danie na przyjęcie gości lub na odświętny obiad. Można go podać na stół również bez okazji, a za każdym razem, to danie stanie się jego ozdobą.

kurczak w warzywach

Wbrew pozorom danie jest bardzo proste do przygotowania. Jest także tanie i bajecznie kolorowe.
Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by sobie poradzić z jego przygotowaniem. Wystarczy trochę chęci, nieco więcej czasu i można wyczarować, piękne, smaczne danie na każdą okazję.




Składniki:
  • 1 kurczak (mój miał 1800 gram)
  • 3 duże ziemniaki (około 600 gram.)
  • 3 średnie cukinie
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • oregano, tymianek, lubczyk (suszone)
  • tymianek świeży (2 gałązki)
  • sproszkowana czerwona papryka
  • kilka łyżek oliwy

Mieszamy ze sobą przyprawy (imbir, paprykę, sól, pieprz) i zioła (oregano, lubczyk, tymianek), po czym dodajemy oliwę.



Kurczaka myjemy, osuszmy i smarujemy przygotowaną mieszanką ziół, przypraw i oliwy. Do środka kurczaka wsuwamy gałązki tymianku. Odstawiamy w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Oczywiście możemy przygotować kurczaka nawet dzień wcześniej i przetrzymywać go w lodówce.


W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cząstki. Umytą cukinię kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy według uznania. Pomidory kroimy na ćwiartki.




Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wstawiamy do niego samego kurczaka na 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, podlewamy kurczaka bulionem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni, a kurczaka przykrywamy i pieczemy przez godzinę. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 do 40 minut.


Gdy warzywa są miękkie, a kurczak zrumieniony, wówczas wyciągamy go i podajemy w naczyniu, w którym się piekł. Kroimy i dzielimy na stole.


Smacznego!