sobota, 24 lutego 2018

Pyzy z mięsem, klasyka na talerzu

Pyzy z mięsem to jedno z bardziej lubianych dań w naszym domu. Zwykle przygotowuję je z dwóch rodzajów ziemniaków, po części gotowanych, po części startych surowych. Jednak tym razem poszliśmy na skróty i mamy równie smaczne, a mniej pracochłonne danie.

pyzy z mięsem

Pyzy te możemy, podobnie jak kluski śląskie przygotować, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu lub z poprzedniego dnia. Również mięso na farsz może pochodzić np. z rosołu i nie mówię tu o kurze, lecz
o kawałku wołowiny. Oczywiście można użyć też zwykłe mięso już zmielone, ale raczej chude. Do farszu dajemy nasze ulubione przyprawy. Gotowe pyzy możemy okrasić podsmażonym masełkiem lub przysmażona cebulką.




Składniki pyz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 2 żółtka
  • sól

Składniki nadzienia:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • pieprz
  • olej

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnkiem, mięso mielone i przyprawy. Smażymy, aż mięso nabierze brązowego koloru, po czym ściągamy z ognia. Przestudzone mięso mieszamy z jajkiem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dobrze gnieciemy na purée. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy żółtka oraz mąkę i sól, po czym wyrabiamy elastyczne miękkie ciasto.
Ciasto nabieramy dłonią, rozpłaszczamy na placuszek, na którego środku kładziemy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kule. Czynność powtarzamy, aż do skończenia składników. Pyzy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy omaszczone masłem, cebulką, skwarkami, boczkiem lub z dowolnym sosem.





 Smacznego!

2 komentarze: