piątek, 16 lutego 2018

Papryki zapiekane z serem

Kiedy jestem zajęta pisaniem i nie mam czasu na gotowanie, wówczas wymyślam szybkie i nieskomplikowane potrawy, które pozwalają zaspokoić głód, w przyjemny sposób.

papryki zapiekane z serem

Jedną z takich potraw jest papryka faszerowana serem, której przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż rozgrzewanie piekarnika. Składniki potrzebne do przygotowania tego dania są tanie i łatwo
dostępne. Umiejętności kulinarnych nie trzeba posiadać żadnych, podobnie, jak skomplikowanego sprzętu kuchennego. Potrawę można przygotować na obiad lub na kolację (tak było u mnie), doprawiając według własnego uznania.
Chętni spróbować? Zapraszam po przepis.




Składniki (na 1 osobę):
  • 1 duża papryka (u mnie połowa pomarańczowej i połowa żółta)
  • 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • sól
  • sproszkowany czosnek
  • chili w proszku (ewentualnie inne ulubione przyprawy)

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i solimy wnętrze. W miseczce rozgniatamy biały ser, dodajemy rozbełtane jajko i przyprawy oraz dokładnie mieszamy. Masą serową napełniamy papryki, z wierzchu posypując sproszkowanym chilli.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, pod przykryciem. Potem odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Najlepsze na gorąco.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz