Sprawdzony przepis!

Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone można przygotowywać na wiele sposobów. Tradycyjnie smaży się je na tłuszczu, na patelni, jednak odkąd zaczęłam zapiekać mielone w piekarniku, taką formę ich przygotowania preferuję. Oszczędza się w ten sposób czas oraz ogranicza ilość tłuszczu.

mielone z serem

Dodatkowo kotlety mielone zapiekane w piekarniku można nafaszerować różnymi dodatkami. Tym
razem wybór padł na zwykły żółty ser Gouda, który dobrze się topi. Dodatkiem do tych kotletów może być ryż z warzywami lub purée ziemniaczana oraz warzywny dodatek, którym u mnie jest grillowana papryka.



 

Składniki: (na 9 dużych kotletów)
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 200 g sera Gouda
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone oregano
  • Mąka

Kajzerki moczymy w wodzie i dobrze wyciskamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę, jajka, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Mieszamy składniki na jednolitą masę, po czym formujemy mięsne placki, na których środku układamy po kawałku sera. Następnie zalepiamy je, tworząc większe kotlety, które otaczamy w mące i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.




Kotleciki wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut, przy czym w połowie czasu pieczenia możemy przewrócić je na drugą stronę, dla równomiernego przypieczenia.



Smacznego!