niedziela, 18 lutego 2018

Bezmięsne kiełbaski

Przepis ten mam od ponad 30 lat i dawniej wykorzystywałam go namiętnie. Potem poszedł w zapomnienie. Ostatnio podczas porządkowanie starych zeszytów z przepisami, wpadł mi w oko i postanowiłam go wskrzesić. Najlepsza decyzja ostatnich czasów. Niebo w gębie!

kełbaski serowo-pieczarkowe z kaszą bulgur

Kiełbaski te przygotowuje się niezwykle szybko, są bezmięsne, a smakują nawet mięsożercom. Jest
to idealna propozycja dla osób lubiących prostą, a nieskomplikowaną kuchnię. Zapraszam i życzę smacznego.



 


Składniki:
  • 200 g startego żółtego sera (Edam, Gouda)
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka tartej bułki + bułka do panierowania
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone pieczarki również ścieramy na tarce.
2 jajka rozdzielamy na żółtka i białka, jedno pozostawiamy w całości. W dużej misce mieszamy ze sobą starty ser i pieczarki, dosypujemy szklankę tartej bułki, dodajemy 2 żółtka i 1 jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym formujemy z niej podłużne kiełbaski. Otaczamy je w białkach oraz w bułce tartej.





Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano.
Podajemy z dodatkami. U mnie z kaszą bulgur i ogórkami konserwowymi.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, dobry pomysł!
    Bardzo lubimy kiełbaski wege, ale raczej przemysłowe...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam kupnych kiełbasek wege, więc nie mam porównania.
      Powyższe danie ze smakiem zajada cała rodzina, zarówno ta część, która mięsa nie jada, jak też mięsożercy ;)

      Usuń