wtorek, 9 stycznia 2018

Zupa z dwóch odmian kalafiora

Zupa kalafiorowa to popularna i łatwa do przyrządzenia zupa. Niestety jej wadą jest jej nijaka barwa i niezbyt ciekawy wygląd. Wystarczy jednak dodać trochę koloru w postaci marchewki oraz zielonego kalafiora, by uzyskać nie tylko smaczną i pożywną, zimową zupę, ale także ciekawe kolorystycznie i smakowo danie.

zupa kalafiorowa

Kalafior romanesco nie jest popularny, a szkoda, ponieważ wyróżnia się nie tylko zielona barwą oraz
ciekawą fakturą różyczek, które przyjmują raczej formę stożków, ale też łagodnym  smakiem i bogactwem składników odżywczych. Na pewno warto dodać go do naszego menu.



Składniki:


  • 1 średni kalafior biały
  • 1 średni kalafior zielony (romanesco)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 litry wody lub bulionu
  • zielona pietruszka (do przybrania)


Umyte warzywa, rozdrabniamy. Kalafiory dzielimy na różyczki, oskrobane marchewki kroimy w plasterki, obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a cebule siekamy.



Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i lekko rumienimy. Do garnka dorzucamy pozostałe warzywa i zalewamy je wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.



Następnie dolewamy śmietanę, doprawiamy zupę do smaku i podajemy na ciepło, posypaną posiekaną zielona pietruszką.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz