niedziela, 14 stycznia 2018

Sola z pomarańczami

Sola to bardzo smaczna ryba morska o delikatnym, białym mięsie. Ryba ta jest źródłem pełnowartościowego białka, a także selenu oraz witamin, głównie D i B12. Jej zaletą jest również niska zawartość cholesterolu oraz równie niska zawartość tłuszczu.


Osobiście bardzo lubię łączyć solę z owocami, ponieważ dobrze się z nimi komponuje. Swego czasu
podawałam przepis na solę z winogronami. Dzisiaj kolejne danie rybno-owocowe, czyli sola z pomarańczami. Serdecznie zapraszam i smacznego.




Składniki:
  • 5 filetów z soli
  • 5 plasterków pomarańczy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Filety układamy w naczyniu i posypujemy solą oraz pieprzem.


Przygotowujemy pomarańcze, kroimy na plasterki, wyciskamy sok i ścieramy skórkę.


W wysmarowanym naczyniu do zapiekania układamy filety z ryby i na każdym układamy plasterek pomarańczy. Polewamy sokiem pomarańczowym, oprószamy gałka muszkatołową oraz posypujemy płatkami migdałowymi.


Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz