niedziela, 21 stycznia 2018

Schabowe w sosie śliwkowym

Dzisiaj propozycja prostego, a zarazem odświętnego obiadu, który można podać gościom, na przyjęciu, na niedzielny obiad lub w święta. Do jego przygotowania potrzebujemy minimalnej ilości składników oraz niewielkich umiejętności kulinarnych.

schab z sosem śliwkowym

Schab jest mięsem smacznym, delikatnym, a dzięki dodatkowi suszonych śliwek i czerwonego,
wytrawnego wina nabierze dymnego smaku dziczyzny. Osobiście dodałam do sosu wina słodkiego, który dobrze skomponował się ze schabem.



Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 150 ml czerwonego wina
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Schab kroimy na kotlety grubości około centymetra i delikatnie rozbijamy. Każdy posypujemy solą i pieprzem oraz obsmażamy na oliwie. Następnie podlewamy wodą, tak by przykryła bitki i dusimy do miękkości.



Przygotowujemy składniki sosu. Śliwki rozgotowujemy w szklance wody i miksujemy. Dolewamy wino, mieszamy i wlewamy do mięsa pod koniec duszenia.



Całość przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ziemniakami puree.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz