czwartek, 4 stycznia 2018

Klasyczny Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow, zwane też w Polsce jako Strogonow lub Strogonof, to klasyczne danie z wołowiny, z francuska boeuf. Jest połączeniem kuchni francuskiej oraz rosyjskiej, gdyż polędwica smażona na sposób francuski, zanurzona jest w sosie, na wzór rosyjski.


Danie to nazwę swą zawdzięcza hrabiemu Aleksandrowi Stroganowowi, rosyjskiemu generałowi

i ministrowi. W klasycznej wersji składa się z cienkich pasków smażonej wołowiny, z cebulą i pieczarkami. Niektóre przepisy podają też dodatek ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. My jednak pozostańmy przy klasyce.



Składniki:
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Umytą i osuszoną wołowinę kroimy na paseczki o szerokości pół centymetra. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.


Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy mięso, które doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listek laurowy i zalewamy wodą.



Cebulę i pieczarki smażymy na pozostałym oleju i dodajemy do wołowiny. Całość dusimy na małym ogniu przez 40 minut.

 

Następnie rozpuszczamy masło, dosypujemy  mąkę i przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do mięsa. Dobre mieszamy, aż rozprowadzi się w sosie i dusimy kolejne 10 minut.


Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym gasimy.
Podajemy na ciepło z dodatkiem bagietki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz