środa, 31 stycznia 2018

Chleb codzienny pszenny

Prosty chleb pszenny, który nie jest pracochłonny, a jego przygotowanie wymaga jedynie trochę czasu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować świeżych drożdży, z których wcześniej przygotowujemy zaczyn drożdżowy.

chleb pszenny



Zaczyn:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki

W miseczce szklanej rozcieramy ze sobą drożdże z cukrem, po czym zalewamy je ciepłą wodą. Dodajemy mąkę i mieszamy, otrzymując jednorodną mieszaninę, która odstawiamy na kilka godzin.



Ciasto:
  • 500 g maki
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę mieszamy z solą i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ponownie miesimy przez kilka minut i odstawiamy na kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu znów mieszamy ciasto, po czyn formujemy kształt bochenka i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.





Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wsuwamy do niego chleb i wypiekamy przez 50-55 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.



Smacznego!


2 komentarze: