piątek, 19 stycznia 2018

Bułeczki Dukana

Wprawdzie nie jestem na diecie, ale kiedyś byłam i bułeczki te bardzo mi smakowały. Od czasu do czasu nadal je piekę, gdyż smakują również moim córkom.


Te bułeczki są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również ekspresowe do przygotowania. Masę na bułeczki przygotujecie dosłownie w dwie minuty, a czas pieczenia to trochę ponad pół godziny.




Oczywiście można otręby zmielić na mąkę, a wszystko zmiksować, by uzyskać bardziej jednolitą masę. Przyznam się jednak, że mi zwykle się nie chce i wszystko wykonuję ręcznie, w misce i za pomocą jednego widelca ;)


Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 12 łyżek otrąb owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy do wyboru (u mnie pieprz, sól i słodka papryka)


Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję otręby owsiane, wbijam jajka, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam widelcem, a następnie rękoma.


Z masy toczę średniej wielkości bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dobrze formuje się bułki wilgotnymi dłońmi.


Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 35 minut w 180 stopniach.
Z podanej ilości wychodzi 8-9 bułeczek.


Jeżeli chcesz spróbować to zapraszam, życząc smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz