czwartek, 21 grudnia 2017

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijny stół pełen jest smakołyków z lasu i ogrodu. Tradycyjnie znaleźć można na nim grzyby, ryby i warzywa: buraczki, ziemniaczki, czy kapustę, również w formie kiszonek.


Potrawy wigilijne są ciężkostrawne, ale smaczne. Tak, jak ta pyszna, postna kapusta z grzybami,
której przepis znajdziecie poniżej.



Składniki nadzienia:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej

Grzyby wypłukać i namoczyć noc wcześniej. Następnego dnia ugotować do miękkości i odcedzić. Przecedzony wywar zatrzymać. Ugotowane i przestudzone grzyby drobno pokroić.
Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wodą i dusić około 10 minut.
Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodać mąkę i zasmażać, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów i mieszać, by nie powstały grudki.
Do zasmażki dodać odsączoną kapustę, drobno posiekane grzyby oraz przyprawy. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Podajemy do krokietów ziemniaczanych lub do smażonej ryby.






4 komentarze:

  1. mniam, aż mi smaczek się zrobił :) a w tym roku u nas bez polskich tradycyjnych dań...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli z wyboru, to rozumiem. Jeśli z konieczności, to szkoda.
    Osobiście nie mogę sobie odmówić tradycyjnej kuchni polskiej w tym czasie :D

    OdpowiedzUsuń