piątek, 29 grudnia 2017

Torcik podwójnie orzechowy

Torcik orzechowy to smaczne ciasto, które można podać na świąteczny stół lub na jakąkolwiek inną uroczystość. Z powodu zawartości orzechów zarówno w cieście, jak i w kremie ma wyrazisty orzechowy smak z nutką kawy.


Dla osób dorosłych można ciasto nasączyć alkoholem, ja pominęłam ten krok. Do ciasta użyłam
orzechów laskowych, ale mogą być każde inne, o ile bardziej nam smakują. Orzechy powinny być obrane i zmielone, lecz można użyć dostępnych w sprzedaży gotowych, mielonych orzechów lub migdałów. Torcik ten przygotowuje się szybko, nie jest również skomplikowany, a na pewno może być ozdobą każdego stołu.



Składniki ciasta:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • wanilia
  • 120 g mąki pszennej
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (lub innych dowolnych)


Składniki kremu:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy
  • Orzechy do przybrania

Orzechy obrać i zmielić lub użyć gotowych, już zmielonych. Jajka ubić z cukrem na parze, aż masa będzie puszysta i jasna. Wówczas zdjąć ją z ognia, przestudzić i wlać sok cytrynowy. Wsypywać porcjami mąkę i delikatnie mieszać. Następnie dodać orzechy i wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, po czym przelać do niej masę. Wsunąć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 - 50 minut, „do suchego patyczka”. Gotowe i ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki.





Miękkie masło utrzeć mikserem dodając stopniowo cukier puder, kawę rozpuszczona w odrobinie wody oraz zmielone orzechy. Blaty ciasta posmarować kremem i złożyć. Wierzch również posmarować kremem i przybrać orzechami, Schłodzić w lodówce.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz