sobota, 16 grudnia 2017

Świąteczne ciasteczka stempelki

Pyszne maślane ciasteczka o waniliowym smaku i świątecznym wzorze będą smaczną przekąską i ozdobą każdego stołu. Łatwe do przygotowania, sprawiają dużo frajdy młodszym dzieciom, które mogą aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu.

ciasteczka stempelki

Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. Odpowiednio przechowywane
mogą wytrzymać nawet do dwóch tygodni.



Składniki:
  • 220g mąki pszennej
  • 50g mąki ryżowej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Wanilia

Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie na jednolitą masę i tworzymy kulę ciasta, którą wkładamy na godzinę do lodówki.



Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wycinamy z niego kółka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kółeczku odciskamy pieczątką wzór. U mnie ciasto było dość miękkie, a foremki głębokie, dlatego przed odciskaniem wzoru pędzlowałam każde ciastko olejem, żeby wzór był wyraźniejszy.


Ciastka wsuwamy do nagrzanego do 200 stopni  piekarnika i pieczemy 10-12 minut, do zrumienienia. Ciasteczka przed ściągnięciem z blachy studzimy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz