wtorek, 12 grudnia 2017

Pomarańcze w syropie do deserów

Zima obfituje w pomarańcze, które stały się jednym z elementów świąt. Najczęściej przygotowujemy pomarańcze nabijane goździkami lub wydrążone służą za lampiony.

kandyzowane pomarańcze

Także w kuchni pomarańcze znajdują szerokie zastosowanie od świeżego owocu, poprzez sok, na kandyzowanej skórce kończąc. Jednak nie tylko skórka, lecz cały owoc może posłużyć za dodatek

i dekorację zarazem. W podobny sposób można przygotować plasterki pomarańczy gotowane w syropie, które później posłużyć mogą za ozdobę wypieków i deserów.



Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Na każde 2 pomarańcze bierzemy szklankę cukru, w przypadku przygotowywania większej ilości zwiększamy proporcje składników. Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, po czym kroimy na cienkie, kilkumilimetrowe plasterki.


Do szerokiego garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do rozpuszczenia cukru.


Następnie zmniejszamy dopływ ciepła, wrzucamy plasterki pomarańczy i na wolnym ogniu gotujemy pomarańcze przez co najmniej godzinę. W tym czasie pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a syrop zrobić się gesty, poprzez częściowe odparowanie.


Gotowe plasterki wyjmujemy na siatę i pozwalamy im zastygnąć. Gotowe wykorzystujemy do ciasta lub do dekoracji potraw. Zlany syrop można wykorzystać do słodzenia.



Powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz