czwartek, 7 grudnia 2017

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to przysmak rodzimy, polski, a dokładnie kurpiowski. Pierogi z takim nadzieniem mogą być urozmaiceniem codziennego lub wigilijnego stołu.

pierogi z soczewicą

Przygotowanie ciasta nie odbiega od standardów, a sam farsz nie jest pracochłonny. Zaletą tych pierogów jest możliwość przygotowania ich wcześniej, a następnie odsmażenie, gdyż w takiej formie
są nawet lepsze, niż świeżo gotowane. Z podanych składników wyszło mi 48 pierogów.




Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 180 ml ciepłej wody
  • sól

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, a następnie wlewając powoli wodę zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i przykrywamy aby nie wysychało.



Składniki farszu:
  • ¾ szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej, ale można dać dowolną)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ziemniaki ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • Olej

Soczewicę moczymy, przepłukujemy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną przecedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy i smażymy razem przez około 5 minut.



Do podsmażonej soczewicy z cebulą dodajemy pogniecione ziemniaki i posiekane jajka. Całość mieszamy.



Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy (ja robiłam to z pomocą maszynki do makaronu), i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy zgrabnego pierożka.




Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucamy partiami i gotujemy 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na wysmarowany olejem półmisek, co zapobiegnie sklejaniu się pierogów.
Przed podaniem można polać podsmażoną cebulką lub podsmażyć.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz