sobota, 2 grudnia 2017

Naleśniki z masą serową

Danie tak proste, że zastanawiałam się, czy w ogóle go tutaj umieszczać. Zrobiłam to tyko dlatego, że zaglądają tutaj również ludzie, których doświadczenie w kuchni jest niewielkie.

naleśniki

Do przygotowania naleśników użyłam tym razem zwykłej, białej mąki pszennej, a całość polałam
polewą czekoladową. Jest to więc raczej deser, niż danie obiadowe. Jednak deser ten jest pożywny i zaskakująco sycący. Ucieszą się z niego także dzieci.
A więc, do dzieła…

Składniki ciasta:


  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Składniki masy serowej:
  • 1 kg białego sera
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • wanilia
  • Rodzynki (opcjonalnie)


Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • Polewa czekoladowa
  • Śmietanka do polania

Mleko, śmietankę i jajka mieszamy i łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny, a wówczas możemy przygotować nadzienie.


Przygotowujemy masę serową. W tym celu ucieramy żółtka z cukrem do jednolitej masy o jasnożółtej barwie, do której porcjami dodajemy ser oraz wanilię. Do gotowej masy można dorzucić namoczone wcześniej rodzynki lub inne bakalie. 



Na rozgrzaną patelnię wlewamy po łyżeczce oleju i wlewamy ciasto cienką warstwą. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, wtedy odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy.
Na usmażone naleśniki nakładamy po dwie łyżki masy serowej i zwijamy w ruloniki lub składamy w trójkąty, jak kto woli.



Podajemy na ciepło polane polewą czekoladową lub śmietanką. Smakują również na zimno.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy można nie lubić takich naleśników?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można ;) ale ja uwielbiam :D
      Pozdrawiam

      Usuń