sobota, 4 listopada 2017

Zupa z dyniowo-ziemniaczana

Najpopularniejszą zupą jesieni jest bez wątpienia zupa z dyni. Niby jedna zupa, a sposobów przygotowania tyle, ile kucharek. Sama mam na swym koncie kilka różnych zup z dyni.

zupa z dyni i ziemniaków

Była już, bardzo smaczna zupa dyniowo - szpinakowa, a także zupa – krem z dyni. Dzisiejsza
również jest kremowa, lecz tym razem mieszana dyniowo - ziemniaczana, o aksamitnym, lekko słodkim smaku. Delikatna i łagodna nadaje się już dla maluchów. Naprawdę gorąco ją polecam.



Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g dyni
  • 1 duże jabłko
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu
  • Oliwa
  • świeży tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Jogurt (opcjonalnie)

Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulkę i czosnek. Podsmażyć chwilę, by cebula stała się szklista, po czym dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną dynię oraz obrane i pokrojone jabłko.



Po kilku minutach duszenia dolać bulion i posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości składników. Następnie przyprawić pieprzem i dodać świeży tymianek. Odstawić zupę z ognia i zmiksować. Podawać z kleksem jogurtu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz