środa, 15 listopada 2017

Zupa krem z pora

Zupa to domena okresu jesienno - zimowego, ponieważ wówczas je się ich zwykle więcej, niż w innych porach roku. Zupy krem to bogactwo składników, podanych w estetycznej formie aksamitnego kremu, nadającego się do jedzenia na co dzień, jak również podczas uroczystości.


zupa krem z pora

Zupa z pora jest zupą lekką i delikatną. Do jej przygotowania używa się jabłek, które powinny być
kwaśne, by zupa nie była za słodka. W razie potrzeby jej kwasowość regulujemy dodatkiem soku cytrynowego.



Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 3 duże pory
  • 3 średnie jabłka
  • Kilka łyżek jogurtu
  • 500 ml bulionu
  • masło
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew skrobiemy, myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy bulionem i gotujemy.


Porę kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Dodajemy obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Dodajemy do garnka z ziemniakami i marchewką. Dodajemy sól i gotujmy na małym ogniu do miękkości składników.




Garnek  zupa ściągamy z ognia przyprawiamy curry i pieprzem oraz miksujemy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu. Podajemy na ciepło.



Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub samą. Do przybrania użyć świeżych ziół np. tymianku lub posiekanej pietruszki.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz