niedziela, 12 listopada 2017

Schab w cieście

Kuchnia polska atakowana jest za jej przywiązanie do składników ciężkich i tłustych. Równocześnie jest bardzo smaczna i przez wiele osób lubiana. Ja sama często wracam do smaków znanych z dzieciństwa.

schab w cieście

Schab w cieście jest odmianą eskalopków, z tym, że eskalopki przygotowuje się z cielęciny, zaś u
mnie występuje wieprzowina. Ciasto na kotlety powinno być dość gęste, tak by przyklejało się do kotleta, a czas smażenia odpowiednio długi, nawet do 10 minut z każdej strony, na  niezbyt ostrym ogniu, by mięso się usmażyło, a ciasto nie spaliło. Wykonane prawidłowo danie jest ucztą dla podniebienia, dlatego nie zaszkodzi gdy przygotujemy od czasu do czasu coś co lubimy.



Składniki: (dla 6osób)

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • ½ szklanki mąki
  • olej do smażenia

Mięso rozbijamy, posypujemy solą i pierzem. Czosnek wyciskamy, mieszamy z musztardą i tymiankiem i smarujemy ta mieszaniną kotlety.
Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto, jak na naleśniki. Zanurzamy w nim kotlety  i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy tradycyjnie z ziemniakami oraz surówką. U mnie z zasmażaną i duszoną kapustą.






Smacznego!

2 komentarze:

  1. przyznam, że w cieście jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory też nie ;) ale zawsze może być ten pierwszy raz :D

      Usuń