niedziela, 19 listopada 2017

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Przepis na tą sałatkę przywiozła moja babcia z Niemiec, gdzie przebywała na robotach przymusowych. Pracowała tam u baorki, czyli bogatej niemieckiej gospodyni, gdzie odpowiadała również za prowadzenie domu.

sałatka ziemniaczana

Jednym z dań, które nauczyła się tam przyrządzać była właśnie ta sałatka ziemniaczana, którą babcia
nazywała szkopską. Sprawdzając w zasobach Internetu nie natrafiłam na taką wersję sałatki, pod nazwami szkopska, szopska czy niemiecka. Jednak taka właśnie ona była, prosta, pożywna i smaczna. Taką tez przedstawiam wam poniżej, jeżeli ktoś miałby ochotę spróbować.



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • zielona pietruszka


Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Następnie, gdy przestygną zetrzeć je na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Umytą i osączoną pietruszkę posiekać i dodać razem z cebulą do startych ziemniaków.


Całość posypać solą, pieprzem oraz polać mieszaniną octu i oleju. Dobrze, lecz równocześnie delikatnie wymieszać. Podawać na zimno.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz