poniedziałek, 6 listopada 2017

Konfitura z pigwy do herbaty

Pigwa z powodu dużej zawartości witaminy C może być używana jako środek wspomagający przeziębienie. Wykonuje się z niej nalewki, syropy i soki. Bardzo smaczna jest w formie konfitury, którą dodajemy do herbaty.

konfitura z pigwy

Wykonanie jej jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy półtorej godziny, by cieszyć się smakiem oraz dobroczynnym wpływem pigwy.


Składniki:

  • 1 kg obranej pigwy
  • 1 kg cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Owoce pigwy myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Po tych zabiegach powinno pozostać nam kilogram owoców, które ścieramy na grubych oczkach, na tarce. Starte owoce zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, czyli około pół godziny.



Następnie odcedzamy je wrzucamy na patelnię z grubym dnem, dosypujemy cukier i smażymy przez kolejne pół godziny. Pod koniec smażenia dodajemy sproszkowany cynamon. 





Kiedy owoce zmienią swoją barwę i konsystencje, czyli staną się gęste i lepkie, oznacza to, że konfitura jest gotowa.




Można ją podawać do herbaty, od razu lub pasteryzować w małych słoiczkach.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz