czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto dyniowe o smaku piernika

Ciasto dyniowe jest bardzo prostym ciastem ucieranym. Jedynie przygotowanie dyni zajmuje nieco czasu. Jednak nie jest to czas stracony, gdyż ciasto jest smaczne, pulchne i wilgotne.

ciasto z dyni

Dodatek aromatycznej wanilii, a zwłaszcza przyprawy piernikowej powoduje, że w smaku przypomina piernik, a w całym domu roznosi się cudowny aromat świąt. Jest to nieco mylące, bo mamy dopiero początek listopada. Jednak to najlepszy czas na dynię.




Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 6 jajek
  • 120 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 g posiekanych orzechów nerkowca
  • Wanilia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Bułka tarta do blaszki
  • Cukier puder do posypania

Dynię kroimy na małe kawałki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Gdy jest już miękka, wówczas wyciągamy ją i rozdrabniamy blenderem i pozostawiamy do przestudzenia.



Masło topimy w garnuszku i studzimy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do mas tej dolewamy powoli przestudzone masło, cały czas mieszając. Następnie dodajemy po łyżce mąkę, orzechy, a na końcu przyprawy oraz rozdrobnioną dynię.


Osobno ubijamy białka, które delikatnie mieszamy z masą na ciasto, którą wlewamy do natłuszczonej i lekko wysypanej bułką tartą keksówki.




Ciasto wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.




Smacznego!





2 komentarze: