środa, 22 listopada 2017

Chleb chłopski

Przepis ten dostałam od znajomej, jako hiszpański chleb wiejski, używany w tamtejszej kuchni, jako dodatek do tapas. W oryginale chleb był okrągły, jednak z uwagi, że jedyne żeliwne naczynie w moim domu jest podłużne, mój chleb również jest prostokątny.


Ucierpiał przez to może nieco na wyglądzie, jednak jego smak na tym nie stracił. Chleb jest
naprawdę prosty w wykonaniu, dlatego na pewno powtórzę nie raz jego wykonanie. Możliwe, że następnym razem zmienię jego kształt.



Składniki: (na 2 małe chlebki lub 1 duży)

  • 1 kg mąki
  • 780 ml letniej wody
  • 20 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Do pojemnika, najlepiej plastykowego wsypać mąkę, sól, dodać drożdże i wodę. Wymieszać, aby dobrze się połączyły i odstawić na 20 minut. Po tym czasie porozciągać i złożyć ciasto kilkakrotnie w pojemniku i odstawić na kolejne 20 minut. Powtórzyć czynność czterokrotnie i pozostawić na 12 godzin.




Oddzielić ciasto od pojemnika podsypując lekko mąką. Przenieść ciasto na blat i podzielić na dwie równe części. Uformować chleb lub chleby i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.



Ustawić piekarnik na 240 ° C. Ciasto odwrócić, uformować bochenek i piec przez 30 minut w zakrytym garnku. Odsłonić i piec jeszcze 10 minut. Studzić na kracie, przez co najmniej 2 godziny.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz