środa, 25 października 2017

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy chętniej sięgamy po zupy. Jest to zarazem czas, kiedy mam dostęp do świeżych pomidorów, dlatego postanowiłam zrobić prawdziwą pomidorówkę, ze świeżych pomidorów. Taką, jaką kiedyś przygotowywała moja babcia.

zupa pomidorowa

Jako bazę do zupy można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego, jednak ja wykorzystałam świeży
bulion warzywny z dodatkiem skrzydełek, które podgotowane trafiły do innej potrawy.
Czym wyróżnia się ta zupa? Przede wszystkim smakiem, świeżych pomidorów, pietruszki i masła. Aromatu zupie dodały suszone zioła, a lane kluseczki nadały jej lekkości.
Jeśli lubisz zupy to wypróbuj przepis na tę zupę, a gdy lubisz pomidorówkę, to zrób to koniecznie.



Składniki zupy:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 litry buliony
  • 1 duża cebula
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone oregano lub tymianek
  • Zielona pietruszka

Składniki lanych klusek:
  • 70g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól


Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w drobną kostkę.



Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła i smażymy na tłuszczu posiekaną czerwoną cebulę.


Dodajemy pokrojone pomidory, posypujemy przyprawami i dusimy.



W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podduszone pomidory. Gotujemy 20 minut, aż pomidory w dużej części rozpadną się.



Przygotowujemy kluseczki, mieszając ze sobą składniki na jednolitą masę, po czym wlewamy je do zupy, przez lejek, delikatnie mieszając.


Gotujemy przez chwilę, po czym nalewamy gorącą na talerze i przybieramy posiekaną, zieloną pietruszką.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz