niedziela, 8 października 2017

Potrawka meksykańska z ryżem

Lubię dania, które przygotowuje się szybko, nie brudząc dużej ilości naczyń. Dania proste, pożywne, smaczne i kolorowe. Jedną z takich potraw jest potrawka z produktów wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej: fasoli, kukurydzy, papryki i ostrych przypraw.

potrawka meksykańska z ryżem

eżeli nie masz czasu lub ochoty, by stać długo przy garnkach. Jeżeli nie masz nic przeciwko wykorzystywaniu warzyw konserwowanych, to spróbuj tej potrawy. Zadowolenie gwarantowane.





Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego wołowo-wieprzowego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 zielone papryki
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Puszka czarnej fasoli
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli w proszku
  • Olej słonecznikowy
  • Biały ryż

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oleju.


Do cebuli dorzucamy oczyszczone i pokrojone w plasterki zielone papryki. Smaż do momentu, aż cebula będzie szklista, a papryka miękka.


Na drugiej patelni smażymy mięso, tak by pozbyć się grudek.


Następnie dolewamy sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy.


Dusimy chwilę po czy dodajemy odłożona wcześniej cebulę z papryką i dusimy razem dalej.


Dodajemy kolejno odsączone papryki: czarną i czerwoną oraz odsączona kukurydzę.




Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sproszkowanym chilli i dusimy do miękkości mięsa.


W międzyczasie gotujemy ryż.


Ugotowany ryż polewamy przygotowaną potrawką i podajemy na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz