sobota, 14 października 2017

Najlepszy sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to właściwie sos całoroczny, prosty do wykonania i niezbyt pracochłonny. Mimo, że nie jest zbyt efektowny jest równocześnie bardzo smaczny. Nadaje się do potraw mącznych (makaronu, kopytek, klusek śląskich), ale również do ryżu lub ziemniaczków.


Idealnie komponuje się z drobiem oraz z mięsami. Poniższa wersja jest przepisem podstawowym,
który można uzupełnić o dodatek zieleniny (szczypiorek, zielona pietruszka) dodawane pod koniec gotowania.
Chętnych zapraszam po przepis.



Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki
  • Sól
  • Pieprz

Pieczarki czyścimy i kroimy drobno. Cebulę również drobno siekamy i smażymy na patelni z masłem. Do cebuli dodajemy posiekane pieczarki i dusimy razem. Solimy i oprószamy pieprzem. Rozprowadzamy mąkę w śmietanie i dodajemy do warzyw mieszamy, uzupełniamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz