środa, 18 października 2017

Bułeczki pszenne z czarnuszką

Nie ma nic wspanialszego, niż zapach świeżo upieczonego pieczywa. Dlatego od czasu do czasu, gdy tylko czas pozwala, przygotowuję domowy chleb lub piekę bułeczki.

bułki z czarnuszką

Repertuar mam szeroki z uwagi na to, że nie zawsze mamy ochotę na to samo. Dlatego obok
tradycyjnego chleba, znajdziesz chleb ekspresowy, chleb z ziarnami czy kilka rodzajów bułek. A wszystko to w dziale Pieczywo.
Dzisiaj kolejny przepis na drożdżowe, pszenne bułeczki obsypane czarnuszką. Oczywiście, jak chcesz możesz użyć maku lub sezamu. Ja miałam ochotę na aromatyczna czarnuszkę.



Składniki:
  • 700 g maki pszennej
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarnuszka

Mąkę przesiewamy, a następnie odsypujemy kilka łyżek do osobnej miski. Do mąki dosypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy rozczyn na kwadrans, aby wyrósł.



Następnie dosypujemy mąkę z solą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno się lepić do rąk, ale nie powinno być też twarde i zbite.


Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pozwalając mu wyrosnąć. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta. Po czym wyrabiamy je indywidualnie, formując bułeczki. U mnie wyszło 14 małych bułeczek o średniej wadze 50 gram.



Bułeczki układamy n blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy wodą i obsypujemy nasionami czarnuszki.


Bułeczki wsuwamy do piekarnika na 20 minut, pilnując by nie spiekły się za bardzo Dobrze jest też wsunąć do piekarnika pojemnik z wodą, by podczas pieczenia bułki nie wysychały.
Po wyciągnięciu studzimy na kratce.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz