środa, 13 września 2017

Zupa pieczarkowa

Ostatnio przeglądając bloga zwróciłam uwagę, że wśród ponad 30 zup brakuje pieczarkowej. Nie wiem jak to się stało, gdyż zupa często gości na naszym stole. Poza tym jest tania, smaczna i prosta do przygotowania. Zupę można ugotować na rosole lub na bulionie z warzyw.

zupa pieczarkowa

Ugotowaną zupę kiedyś zabielałam śmietana, teraz po jej odchudzeniu dodaję jogurt. Nie dodaję
zasmażki, nie zaciągam żółtkami, a masło zamieniłam na olej. Oczywiście, jak ktoś chce to może zrobić w wersji bardziej kalorycznej, jednak zapewniam, że odchudzona wersja tez jest smaczna.



Składniki:
  • 600 g pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 250 ml jogurtu
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.


Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy.  Dorzucamy pieczarki i smażymy razem dalej.



Gdy pieczarki puszczą sok, wówczas zalewamy je bulionem, dorzucamy ziemniaki i gotujemy około godziny. Następnie przyprawiamy do smaku. Jogurt rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka. Wsypujemy zieloną pietruszkę, gotujemy chwilę i wlewamy na talerze.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz