piątek, 1 września 2017

Ziemniaki pieczone z jajkiem

Pieczone ziemniaki z jajkiem sadzonym to wariacja na temat sadzonego jajka z ziemniakami. Różni się od znanego wszystkim, prostego dania, sposobem przygotowania ziemniaków.

ziemiak pieczony z jajkiem sadzonym

Pieczone ziemniaki w skórce są zdrowsze od gotowanych, gdyż zawierają więcej składników odżywczych, które nie przechodzą go wody. Jajko sadzone jest proste do przygotowania, a kto ma
jeszcze z tym problem, to może skorzystać z instrukcji, która jest TUTAJ.
Danie samo w sobie jest proste, ale sposób jego podania jest bardziej efektywny. Potrawę można urozmaicić surówką lub uzupełnić o kubek kefiru. Zapraszam do próbowania :)




Składniki: (dla 6 osób)
  • 12 jajek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka w proszku
  • Oliwa do smażenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Myjemy bardzo dobrze ziemniaki, solimy i pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny. Po tym czasie wyciągamy je, każdy kroimy w poprzek na pół i wydrążamy delikatnie 1 łyżkę z każdego. W wydrążone miejsce wkładamy po pół łyżki masła, solimy i posypujemy pieprzem.
Jajka smażymy na oliwie i kładziemy na każdej połówce po 1 jajku. Posypujemy delikatnie papryka i podajemy od razu.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz