Sprawdzony przepis!

Kotlety ziemniaczano-mięsne z buraczkami

Dzisiaj propozycja obiadowa, na która składają się kotlety mieszane z mięsa mielonego i tartych ziemniaków oraz sałatka z buraczków marynowanych na szybko.


Danie jest raczej z tych pracochłonnych, jednak jego smak wynagradza włożony wysiłek. Zwłaszcza kotlety, które smakiem bardziej przypominają placki ziemniaczane, niż mielone kotlety.
Dodatkowego smaczku dodaje dodatek świeżego tymianku, a kropka nad „i” jest surówka o wyrazistym, mocnym smaku.

Składniki kotletów:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Następnie ziemniaki odcedzamy na sitku i dobrze odciskamy. Płyn z ziemniaków odstawiamy, by skrobia osiadła na dnie. Wówczas wylewamy płyn, a skrobię dodajemy do odcedzonych ziemniaków. Mieszamy razem.




Mięso wykładamy do dużej miski. Bułkę moczymy w wodzie, a następnie dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa, razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy odciśnięte ziemniaki, jajko oraz tymianek i przyprawy.
Wyrabiamy składniki na masę, po czym wstawiamy do lodówki, na co najmniej pół godziny (w międzyczasie możemy przygotować sałatkę).




Składniki sałatki buraczanej:
  • 500 g buraczków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Buraki gotujemy (lub pieczemy) w skórce, a potem obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do buraczków dodajemy posiekaną cebulę, cukier, sól, pieprz, ocet i oliwę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, by się zamarynowały.



Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. Poddajemy z sałatką z buraczków.



Smacznego!