piątek, 29 września 2017

Domowy fishburger

Kto powiedział, że fast food jest niezdrowy? Szybkie dania o ile przygotowywane są w domu, w higienicznych warunkach, ze znanych i świeżych składników są pełnowartościowymi posiłkami. Poza tym cieszą dzieci, a ich przygotowanie jest naprawdę szybkie.

Fishburger

W zakładce domowy fast food znajdziesz ponad 30 przepisów na szybkie potrawy typu grzanki,
zapiekanki, wrapy, pizze i szybkie ciasta. Jest tam też klasyczny, wołowy hamburger oraz wegetariański burger z ciecierzycy. Do tej kolekcji dzisiaj dokładam zdrowego, domowego fishburgera dla zapracowanych, leniwych lub miłośników ulicznego jedzenia.




Składniki (6 sztuk):
  • 6 okrągłych filetów z dorsza
  • 6 bułek do hamburgerów
  • Kilka liści sałaty
  • 3 małe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 6 plasterków sera Edam
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Tarta bułka
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Filety z dorsza oprószamy solą, pieprzem, otaczamy w rozbełtanym jajku i bułce, po czym obsmażamy szybko z dwóch stron na rumiano. Usmażoną rybę wsuwamy do ciepłego piekarnika.



W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Sałatę myjemy i dobrze suszymy. Pomidorki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Otwieramy opakowanie bułek, które wsuwamy na chwile do ciepłego piekarnika.




Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy i przystępujemy do składania fishburgerów.
Na dolnej połówce rozsmarowujemy trochę sosu, po czym układamy kolejno: liść sałaty, plasterek sera, kotlet rybny, cebula, pomidor, oprószamy lekko pieprzem i polewamy łyżką sosu. Przykrywamy górną częścią bułki, przyciskamy i voila, fishburger made in home gotowy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz