wtorek, 19 września 2017

Czeskie knedliczki

Jeżdżąc swego czasu do Czech miałam okazję jeść knedle czeskie, które były odmienne w smaku od naszych polskich. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczały dodatkowi pieczywa.


Dzisiaj po latach próbowałam przypomnieć sosie smak tych chlebowo-drożdżowych knedlików
zanurzonych w gęstym, mięsnym sosie. Jeżeli też je lubisz i chciałabyś spróbować je zrobić, wtedy zapraszam do czytania dalej.



Składniki:
  • 500 g białej mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ czerstwej bagietki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

W 125 ml letniego mleka rozrób drożdże z cukrem i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



W międzyczasie pokrój bagietkę w niedużą kostkę.

 
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, jajko, resztę mleka oraz rozrobiony zaczyn drożdżowy.



Wyrabiaj ciasto dosypując do niego kawałki pieczywa.


Ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk. Wówczas toczymy z niego 3-4 większe wałki, które odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.




W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, do której wrzucamy knedliki i gotujemy na małym ogniu po 10 minut z każdej strony. Po 20 minutach wyciągamy je z wody na kratkę i pozwalamy obsiąknąć i odparować.



Przed podaniem kroimy na grubsze, około 1,5 centymetrowe plastry i podajemy z dodatkiem gulaszu oraz gęstego sosu.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadałam takie, ale nigdy sama nie robiłam! może kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również jadłam wielokrotnie, ale robiłam pierwszy raz. Mam nadzieję, że za drugim razem wyjdą ładniejsze... i równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń