niedziela, 24 września 2017

Ciasto bananowo-karmelowe

Jeżeli macie ochotę na smaczne, proste i naturalne ciasto to właśnie takie znaleźliście. Jest umiarkowanie słodkie, z lekkim posmakiem karmelu, wilgotne i bardzo smaczne.


Nadaje się jako przekąska, podwieczorek lub dodatek do porannej kawy. Każda okazja jest dobra, by go przygotować, tym bardziej ciasto jest nieskomplikowane, stosunkowo tanie, a proces
przygotowania bardzo szybki, nie licząc czasu potrzebnego na upieczenie.
Oczywiście na specjalne okazje poniższą wersję można wzbogacić dodatkiem bakalii, orzechów lub polać czekoladą. Lista wariacji jest wprost nieograniczona.



Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 50 g masła + 2 łyżki do wysmarowania blachy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej

Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.


Na suchą patelnię wsypujemy połowę cukru oraz kilka łyżek wody, po czym przygotowujemy karmel.


Do karmelu dodajemy masło oraz pokrojonego banana. Dusimy je do czasu, aż będą się rozpadać.




W tym czasie mieszamy ze sobą mąkę z sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce mąkę z dodatkami.
Do masy dodajemy przestudzone banany z karmelem i mieszamy ręcznie, do połączenia całości.



Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny w 180° C.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz