poniedziałek, 4 września 2017

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i czekoladą

Ciasteczka owsiane to smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska, pod warunkiem, że zostanie wykonana w domu. Podstawowymi składnikami ciastek są płatki owsiane, suszona żurawina oraz czynnik spajający, którym może być tłuszcz, jajka lub przeciery owocowe. W zależności od użytych składników dodatkowych nadają się dla dzieci, wegetarian lub wegan.


Dzisiaj zapraszam na smaczny i zdrowy przepis z kategorii fit. Ciasteczka są bardzo proste do przygotowania i zawierają jedynie 4 zdrowe składniki. Nie ma w ich składzie jajek, cukru, mleka,
ani mąki. Ciasteczka te mogą stanowić słodką i pożywną przekąskę. Można je dowolnie modyfikować. Nie lubicie rodzynek, zastąpcie je żurawiną. Nie lubisz ciemnej czekolady, dodaj białą. Chcesz dodać zdrowych ziarenek, nic prostszego! Ciasteczka modyfikowane mogą być na różne sposoby, aby zaspokoić różnorakie gusta.



Składniki:
  • 2 banany
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g czekolady mlecznej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rodzynki moczymy wcześniej w ciepłej wodzie. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, a uprażone przekładamy do miski, aby przestygły. Czekoladę kroimy na kawałki. Banany rozdrabniamy widelcem i dodajemy do płatków, razem z czekoladą. Dodajemy osączone rodzynki i mieszamy na masę.

 
 
 
 
 


Z masy formujemy kuleczki, które następnie rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

 
 

Smacznego!

Kaloryczność w 100 g ciasteczek:


Wartość energetyczna 192,65 kcal
Węglowodany 39,64 g
Białka 5,98 g
Tłuszcze 5,47 g
Błonnik 2,88 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz