niedziela, 13 sierpnia 2017

Tort Pischinger

Tort Pischinger to klasyka wśród deserów. Tort złożony z okrągłych wafli przełożonych orzechowo – czekoladową masą to specjalność austriacka. Po raz pierwszy przygotowany przez wiedeńskiego cukiernika o nazwisku Pischinger, któremu zawdzięcza swą nazwę.

tort Pischinger

Miało to miejsce pod koniec XIX wieku, a wkrótce ten prosty smaczny deser trafił do Polski, gdzie
został wchłonięty przez polską kuchnię.
W pierwotnym przepisie występują orzechy włoskie, które można zastąpić laskowymi lub migdałami.



Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 ml kremówki
  • 150 g cukru kryształu
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g mielonych orzechów (u mnie laskowych)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie okrągłych wafli

Masło ucieramy na puch z cukrem.


Czekoladę ciemną topimy razem ze śmietanką, chwilę gotujemy, po czym odstawiamy do przestudzenia.

 

Do ukręconego masła dodajemy przestudzona czekoladę i miksujemy razem.


Do czekoladowego kremu dodajemy starte orzechy, mieszamy ręcznie.

 
 

Gotowa masa przekładamy wafle, smarując je po kolei i przykrywając kolejnym.


Całość przykrywamy deską i odstawiamy obciążone do lodówki, na co najmniej 12 godzin.


Następnego dnia rozpuszczamy mleczna czekoladę i polewamy nią wierzch wafla. Odstawiamy do stężenia. Najlepszy jest tort po 2-3 dniach, o ile ktoś jest w stanie tak długo wytrzymać.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print