środa, 9 sierpnia 2017

Sycący omlet ziemniaczany

W lecie nikt nie lubi długo przesiadywać w kuchni, dlatego najlepiej sprawdzają się dania szybkie i nieskomplikowane. Ważne, żeby były również sycące i urozmaicone.

omlet ziemniaczany

Przykładem takiego dnia, które z powodzeniem możemy podać zarówno na obiad, jak i też na
śniadanie lub ciepłą kolację jest omlet ziemniaczany z dodatkiem kiełbasy, jajek oraz sera.
Zawsze można urozmaicić go dodatkami warzywnymi w postaci sałatki lub potraktować przepis jak bazę i urozmaicić o paprykę, pomidory i inne dodatki.



Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 laski kiełbasy
  • 100 g sera żółtego typu Edam
  • 6 jajek
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki gotujemy na półmiękko w łupinkach. Następnie obieramy i kroimy na plasterki. Kiełbasę również kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki dzielimy na pół na dwie patelnie, chyba że dysponujemy jedną dużą. Ja smażyłam na patelni o średnicy 28 cm i wyszły dwie patelnie.

Smażymy kiełbasę w plasterkach i po chwili dodajemy ziemniaki. Gdy się lekko podsmażą, wówczas bełtamy jajka z serem i przyprawami oraz wylewamy na ziemniaki z kiełbasą. Podsmażamy z jednej strony, pod przykryciem, po czym odwracamy na drugą stronę.
Dosmażamy z drugiej strony i podajemy. Uzupełnieniem może być surówka lub miska sałaty.

 
 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print