niedziela, 27 sierpnia 2017

Marchewkowy gulasz

Smaczny, aromatyczny gulasz z dużą ilością marchewki oraz dodatkiem innych warzyw do zdrowa propozycja obiadowa, na każdy dzień i porę roku.

gulasz z marchewką

Najwięcej pracy trzeba włożyć w prace przygotowawcze, ponieważ później gulasz gotuje się niemal
sam.



Składniki:
  • 400 g surowego boczku
  • 400 g karkówki
  • 500 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • Bulion
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry w proszku
  • Zielona pietruszka (posiekana)

Marchewki umyć, oskrobać i pokroić w plasterki.


Mięso oraz boczek umyć, osuszyć oraz pokroić w zgrabną kostkę.


Oczyszczone pory pokroić w plasterki.


Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i posiekać.


Olej rozgrzać w dużym garnku i podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć nadal. Uzupełnić bulionem.


Marchewki dodać do mięsa z cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz uzupełnić bulionem, tak by przykrywał składniki. Dusić pod przykryciem około godziny.


Następnie dorzucić przygotowane wcześniej pory, doprawić przyprawą curry i ewentualnie podlać jeszcze bulionem. Dusić około 15 minut.



Gotowy gulasz posypujemy posiekaną zielona pietruszką i podajemy z kaszą lub z pieczywem.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz