piątek, 28 lipca 2017

Ziemniaczana z kukurydzą i kurczakiem

Przyjęło się, że w lecie najczęściej jemy chłodniki, czyli zupy na zimno. Jednak nawet w lecie zdarzają się dni chłodniejsze lub po prostu przychodzi smak na cieplejszą zupę. Dzisiejsza jest smaczna, prosta do przygotowania i tania. Jest również sycąca i kolorowa. Czego chcieć więcej?

kartoflanka z kukurydza




Składniki:

  • 500 g kurczaka (u mnie 2 nóżki)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 ml śmietany
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Zielona i czerwona papryka (opcjonalnie)


Udka z kurczaka myjemy i gotujemy z nich wywar z dodatkiem soli. Następnie mięso z kurczaka obieramy od kości i odkładamy na bok, zaś bulion zatrzymujemy.
Cebule drobno kroimy, podobnie czosnek, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której dusimy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso z kurczaka. Wszystko podsmażamy, oprószając pieprzem. Osobno podsmażamy oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki.
Do podgrzanego bulionu wrzucamy podsmażone mięso z cebulą, paprykę oraz pokrojone ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wówczas wrzucamy osączoną z zalewy kukurydzę, zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłe.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print