poniedziałek, 31 lipca 2017

Mleczny blok z bakaliami

Osoby, których dzieciństwo przypadało na czasy PRL-u, zapewne doskonale kojarzą smakołyk tamtych czasów blok czekoladowy. Istniała również jego biała odmiana, gdy okazywało się, że kakao także jest nieosiągalne.

Blok mleczny

Dzisiaj wszystko jest dostępne, jednak pewnych smaków się nie zapomina i stąd też sentymentalne powroty do starych przepisów.
Różnica między starym przepisem a dzisiejszym jest taka, że dawniej zawierał tylko dodatek herbatników, a współczesny został wzbogacony dodatkowymi składnikami, w postaci orzechów czy bakalii.



Składniki:
  • 250 g masła lub masła roślinnego
  • 400 g mleka w proszku
  • 1/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 225 g herbatników
  • 200 g mieszanka żurawiny i orzechów nerkowca



Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy do rozpuszczenia cukru.


Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki, mleko w proszku i bakalie. Mieszamy wszystko razem i dolewamy roztopione masło z cukrem. Ponownie dobrze mieszamy.


Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ugniatamy.


Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc. U mnie stężało po trzech godzinach i wówczas pokroiłam i podałam.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Piękny!
    Robię od czasu do czasu podobny...
    Zawsze smakuje idealnie!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Print