wtorek, 4 lipca 2017

Brownie fasolowe z gorzką czekoladą

Ciasta i ciasteczka mające w swym składzie fasolę zamiast mąki ostatnio są fit. Pamiętacie moje fasolowe rafaello? Jak nie to zaglądnijcie tutaj.

Brownie fasolowe

Dzisiaj czas na ciemne, czekoladowe brownie fasolowe, z czerwoną fasolą. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, poza tym szybkie i nie wymaga żadnych wielkich umiejętności kulinarnych.
Słodycz cukru zastąpiłam naturalnym miodem, którego każdy może dodać wedle uznania lub całkowicie pominąć. Poza tym słodycz pochodzi z bananów. Zaletą ciasta jest to, że nie ma w nim ani grama mąki, którą zastąpiło puree z czerwonej fasoli. Kakao dostarcza smaku, jak też koloru.
Ciasto to może stać się ciekawym urozmaiceniem i odskocznią od tradycyjnych wypieków.



Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • Miód
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady

Fasolę przepłukujemy na sitku pod bieżącą, zimną wodą, osączamy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone banany, miód, kakao, olej słonecznikowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.






Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a później dodatkowo schładzamy w lodówce, przez co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy ciasto, rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podajemy od razu.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print