niedziela, 18 czerwca 2017

Tort kokosowo-ananasowy

Nie napiszę wam skąd mam ten przepis, ale musi być stary, bo znalazłam go zapisanego na kartce z zeszytu, która wciśnięta między kartki książki, bynajmniej nie kulinarnej musiała przeleżeć tam, co najmniej kilka, jak nie kilkanaście lat.

kawałek tortu kokosowo-ananasowego

zisiaj takie ciasto pewnie można by było zrobić szybciej, gdyż dysponujemy zagęszczonymi
mleczkami słodzonymi, których nie trzeba by gotować tak długo, jak mleko w przepisie. Moglibyśmy też użyć gotowego karmelu. Ja jednak chciałam być wierna tradycji, więc wykonałam go tak, jak został zapisany. A efekt? Smakowy w pełni zadowalający. Wygląd możecie ocenić sami.

Składniki ciasta:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • Bułka tarta do wysypania tortownicy

Jajka i cukier zmiksować. Dodawać po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczony i przestudzony przekrawamy.

 
 



 

Składniki kremu:
  • 1 litr mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 300 g masła
  • Dodatkowo: puszka krojonych ananasów

Mleko zagotować cukrem, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Następnie do ugotowanego karmelu dodać wiórki kokosowe i gotować razem jeszcze przez 5 minut. Masę odstawić by przestygła, a następnie utrzeć ją z masłem.


Biszkopty nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem. Kilka plastrów ananasa odłożyć do dekoracji, resztę pokroić i powciskać w krem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać plastry ananasa.

Smacznego!

1 komentarz:

Print