wtorek, 9 maja 2017

Pizza z kurczakiem i warzywami

Pizza należy do typu domowego fast food, przygotowuje się ja naprawdę szybko i jest bardzo lubiana. Do tego stopnia lubiana, że w ocenie wyjścia z pieca została pożarta, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie.

pizza z pieczarkami i kurczakiem







Składniki ciasta:
  • 300 g mąki (pszenica durum)
  • 180 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru wody. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i sól. Gdy drożdże się zaktywizują, wtedy wlewamy je do mąki i wyrabiamy ciasto. Dolewamy oliwę i ugniatamy do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części.





Składniki nadzienia:
  • 1 zielona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 pieczona pierś z kurczaka
  • Sos pomidorowy
  • 200 g dowolnego sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Kurczaka rozdrabniamy na małe kawałki. Ser ścieramy na tarce.
Każdy placek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy kurczaka, pieczarki i paprykę. Posypujemy starty żółty serem.  Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 do 25 minut.
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print